Żeberka duszone z cebulą

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy brak pomysłu na obiad wtedy sięgam po tradycyjne przepisy, oto jeden z nich.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok.1 kg żeberek wieprzowych
    3 duże cebule
    sól
    Pieprz
    papryka wędzona w proszku
    kminek mielony

    tłuszcz do smażenia
    mąka do oprószenia

Żeberka duszone z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, jeśli potrzeba pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą pieprzem, papryką oraz kminkiem i odstawić na conajmniej 1 godzi e a najlepiej na całą noc. Mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tym samym tłuszczu i wyłożyć mięso. Mięso podlać niewielką ilością wody, naczynie nakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczenie 120 minut. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy