Żeberka marynowane w chilli

0 (0 ocen)

Nie za ostre, nie za łagodne. Pyszne!!!

Składniki:

  • 1 kg żeberek

    Marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    4 ząbki czosnku
    sok z 1 cytryny
    1 pełna łyżeczka chilli
    sól
    pieprz
    2 łyżki miodu
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka przecieru pomidorowego

Żeberka marynowane w chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myję, osuszam na ręczniku papierowym, dzielę na porcje, w razie konieczności każdą kość należy przekroić na pół- moje były zbyt długie, więc je przekroiłam. Składniki marynaty mieszam ze sobą w misce, wkładam żeberka, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju i obsmażam mięso z każdej strony na rumiano. Do obsmażonego mięsa dodaję marynatę, przykrywam przykrywką i duszę na niewielkim ogniu ok 1 godz, uważając by się sos nie przypalił. Podaję z ziemniakami z wody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy