Żeberka pieczone w glazurze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty sposób na wyśmienity obiad !

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka ok 1500 g
    cebula 100 g
    ketchup 150 g
    miód 50 g
    przyprawa do żeberek
    ocet winny 60 cm3
    musztarda grillowa 50 g

Żeberka pieczone w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy a żeberka oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy na kawałki i nacieramy połową przyprawy do żeberek. Mięso odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy glazurę: zagotować ketchup,miód, ocet, musztardę, resztę przyprawy oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Na powolnym ogniu gotujemy ok 10 minut. Żeberka piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut, następnie posmarować glazurą i przykryć folią aluminiową. Piec około 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i piec ok 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy