Żeberka pod chrupiącą pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna odmiana dla żeberek , niezwykle prosta w przygotowaniu. Mięso tak przygotowane jest mięciutkie i nie wymaga długiego pieczenia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg żeberek , najlepiej tych bez chrząstek
    włoszczyzna na wywar
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    2 łyżki majonezu
    bułka tarta
    sól, pieprz

Żeberka pod chrupiącą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić na porcje i wraz z włoszczyzną ugotować do miękkości.
  • 2. Mięciutkie żeberka wyjąć z wywaru. Po lekkim ostudzeniu wyjąć kości, posypać żeberka solą i pieprzem. Ułożyć je następnie w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. W miseczce wymieszać ketchup z majonezem i tak przygotowaną mieszanką posmarować żeberka. Obsypać je bułką tartą i zapiekać w temp 180 stopni przez ok 15 minut , do momentu gdy bułka się zrumieni.

Porady

Wywar po gotowaniu żeberek można przeznaczyć na zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy