Żeberka słodko-pikantne

0 (0 ocen)

Żeberka uwielbia cała moja rodzina.

Składniki:

  • 1kg żeberek
    liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    cebula
    3 ząbki czosnku

    marynata:
    1 szklanka pikantnego keczupu
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    ostra papryczka drobno posiekana lub łyżeczka sproszkowanej papryki
    garść posiekanej bazylii
    sól, pieprz

Żeberka słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dokładamy obraną cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 40 minut.
    Ugotowane żeberka wyciągamy z wody, studzimy, osuszamy.
  • 2. Składniki na marynatę łączymy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynatą zalewamy i nacieramy żeberka, odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie wykładamy żeberka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy je w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 30 - 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy