Żeberka w jarmużu

0 (0 ocen)

Mięsne żeberka duszone z jarmużem. Na tyle długo, że kości odchodziły od mięsa, a jarmuż był bardzo mięciutki. Pyszny duet.

Składniki:


  • 1 kg żeberek
    5-8 liści jarmużu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka kminku całego
    2 liście laurowe
    7 ziaren ziela angielskiego
    sól
    smalec

Żeberka w jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone żeberka, najlepiej mięsne i z minimalną ilością tłuszczu włożyć do garna z osoloną wodą. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok 1 godziny. Po tym czasie wyjąć żeberka z wody. Smażyć na smalcu, aż dobrze się zrumienią z dodatkiem kminku. Z liści jarmużu wydrzeć twardą łodygę i pokroić. Ząbki czosnku drobno posiekać i chwilę podsmażyć na głębokiej patelni. Wrzucić jarmuż i dusić, aż znacząco zmniejszy objętość. Włożyć żeberka i pod przykryciem dusić na małym ogniu, aż wszystko będzie bardzo miękkie. W trakcie duszenia podlewać wodą. Pod koniec przyprawić solą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy