Żeberka w sosie słlodko-pikantnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam Wszystkim, którzy lubią przyrządzić czasem coś nieprzeciętnego. Przygotowanie potrawy zajmuje trochę czasu, ale na prawdę warto.

  • 60 min

Składniki:

  • 8-10 pojedynczych mięsistych żeberek, mała czerwona papryka, 1 ostra papryczka, mała cebula, 2 łyżeczki miodu; przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, oliwa z oliwek, woda

Żeberka w sosie słlodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy, drobno pokrojoną ostrą papryczkę (pozbawioną pestek), po 1 łyżeczce mielonej papryki słodkiej i ostrej, łyżeczkę soli oraz 5 łyżek wody. W tak przygotowanej zalewie marynujemy żeberka ok. 60 min.
  • 2. Cebulę kroimy w pół talarki, paprykę w grubą kostkę. Całość podsmażamy na patelni aż zmięknie.
  • Upieczone żeberka 3. W brytfance układamy zamarynowane żeberka i usmażone warzywa. Całość zalewamy pozostałą marynatą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na 45 min. 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć brytfankę, wtedy żeberka lekko się zrumienią.
  • Gotowy obiad 4. Podajemy z młodymi ziemniaczkami.

Porady

Jeśli macie więcej czasu warto jest marynować żeberka nieco dłużej, Ja wstawiam je do lodówki, szczelnie zawinięte w folię do żywości na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy