Żeberka wieprzowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie jednogarnkowe, bardzo sycące.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych - paski
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki smalcu
    2 puszki pomidorów bez skórki
    8 średnich ziemniaków
    500 ml rosołu (ja robię z kostki)
    1 papryka
    przyprawy: sól, kminek, przyprawa do żeberek, pieprz,

Żeberka wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, przyprawą do żeberek, kminkiem i pieprzem z obu stron. W dużym garnku roztapiamy smalec, na którym obsmażamy żeberka na złoty kolor. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek. Chwilę razem smażymy. Podlewamy rosołem i dusimy około pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na cztery części. Paprykę kroimy w paski. Tak przygotowane warzywa dodajemy do podduszonych żeberek oraz dwie puszki pomidorów. Wszystko razem dusimy do miękkości żeberek i ziemniaków. Na koniec doprawiamy.

Porady

To danie doskonale sprawdza się w szybkowarze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy