Żeberka wieprzowe w ziołach z rękawa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pikantne, kruche żeberka wieprzowe, duszone we własnym sosie z rękawa. Pachnące ziołami, lekko wysmażone z tłuszczu.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek wieprzowych
    Rękaw do pieczenia
    Przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek, zmielony kminek, rozmaryn, mielony czosnek do smaku

Żeberka wieprzowe w ziołach z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i curry ze wszystkich stron, posypać majerankiem i igłami rozmarynu, odstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie przełożyć mięso do rękawa, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około ½ godziny w temp. 170 stopni. Potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia(na 10 minut) rozerwać rękaw by mięso nabrało koloru.

Porady

1.jeśli mamy dostęp do świeżych ziół można do rękaw dodać kilka gałązek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy