ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 7 osób

Pyszne, aromatyczne, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ogniste żeberka!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT
    (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE)
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 7-9

    Składniki:
    1,5 kg żeberek (pociętych na kawałki),
    3 łyżki sosu sojowego,
    3 łyżki oleju,
    2 większe ząbki czosnku,
    garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia,
    2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka),
    około 1,5 łyżeczki soli,
    szczypta tymianku,
    2 łyżeczki pietruszki suszonej,
    szczypta pieprzu pomarańczowego (można zastąpić normalnym).

Żeberka z czosnkiem, ostrą papryczką i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
    Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam.
    Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
    Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim mięso na 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy