Lubię kulinarnie dogadzać moim bliskim i znajomym.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
50 dag małych pieczarek
50 dag ziemniaków
duża cebula
kilka kawałków papryki konserwowej
łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
sól, pieprz
olej do smażenia
Żeberka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na pół. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy lekko się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żeberka myjemy i osuszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Dodajemy cebulę i oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podlewamy wodą i dusimy ok.
godziny.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Okraszamy tłuszczem z duszenia mięsa i wraz z papryką podajemy do
żeberek i pieczarek.
Porady
● Potrawa będzie bardziej aromatyczna, jeśli w czasie duszenia do żeberek dodamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek.
● Żeberka zamiast wodą można podlać piwem.
Komentarze