Żeberka z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię kulinarnie dogadzać moim bliskim i znajomym.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    50 dag małych pieczarek
    50 dag ziemniaków
    duża cebula
    kilka kawałków papryki konserwowej
    łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Żeberka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z pieczarkami 1. Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy na pół. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Gdy lekko się zrumienią, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żeberka myjemy i osuszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Dodajemy cebulę i oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podlewamy wodą i dusimy ok.
    godziny.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Okraszamy tłuszczem z duszenia mięsa i wraz z papryką podajemy do
    żeberek i pieczarek.

Porady

● Potrawa będzie bardziej aromatyczna, jeśli w czasie duszenia do żeberek dodamy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. ● Żeberka zamiast wodą można podlać piwem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Komentarze

Podobne przepisy