Żeberka z pieczarkami i topinamburem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche, soczyste żeberka wieprzowe pieczone z pieczarkami oraz słonecznikiem bulwiastym czyli topinamburem.
Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, które przygotujemy wraz z mięsem lub z ziemniaczanym puree i sałatką ze świeżych warzyw.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek w pasku
    250 ml ketchupu
    50 g. musztardy stołowej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka mieszanki ziół
    1 kg. pieczarek
    4 bulwy topinambura
    2 cebule
    2 łyżki masła 82%

Żeberka z pieczarkami i topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z pieczarkami i topinamburem 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
    Ketchup wymieszać z musztardą oraz przyprawami.
    Zamarynować żeberka, odstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na noc.
  • Żeberka z pieczarkami i topinamburem 2. Pieczarki obrać, poprzekrawać na pół, obrane bulwy topinambura pokroić w plastry, cebulę w piórka.
    Na dno naczynia żaroodpornego położyć masło, ułożyć warstwę warzyw, a następnie mięso.
  • Żeberka z pieczarkami i topinamburem 3. Czynność powtarzać do wykończenia składników.
    Piec ok 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    Podczas pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy