Żeberka z porami w piwie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostala moja mama od swojej siostry.

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg żeberek, 0.5kg porów(ale tylko białych części), małe piwo, smalec lub olej do smażenia, sól , pieprz,

Żeberka z porami w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone żeberka podsmaż na smalcu lub oleju , aż sie zezłoca. Od czasu do czasu mieszaj, aby równomiernie sie opiekły.W tym samym czasie dokładnie umyj pory, usuń zewnętrzne zwiędłe liście.Następnie ich białe części pokruj w wąskie talarki, talarki wrzuć do obsmażonych żeberek . Dopraw solą pieprzem i wymieszaj.
  • 2. Następnie zalej wszystko piwem, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 25-30 min.Od czasu do czasu mieszaj.

Porady

Żeberka z porami najlepiej podawaj z pieczywem lub z chrupiącą bagietka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy