1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka, napój, olej, ekstrakt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Tortownicę 25 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto wlewać po 3 łyżki raz jasne raz ciemne centralnie na środek tortownicy. Kolejno powinny układać się nam kręgi -pasy. Należy tylko pilnować by robić to równo i osobnymi łyżkami do dwóch kolorów ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 90 minut. Pierwsze 30 minut w tem. 160*C a następnie co 30 minut zwiększać o 10*C. Po 90 minutach patyczek wkłuty w środek ciasta powinien być suchy. Ciasto można posypać cukrem pudrem polać polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze