Zielona pizza z cukinią

0 (0 ocen)

Przepyszna pizza! Przemyciłam w cieście natkę pietruszki, następnym razem dam więcej! Na wierzchu są pyszne sery i cukinia :)

Składniki:


  • Ciasto:
    3 gałązki natki pietruszki
    330 ml wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy
    600 g mąki pszennej typ 750
    0,25 łyżeczki soli
    Dodatki:
    0,5 słoiczka czerwonego pesto
    1 średnia cukinia
    1 kulka mozzarelli
    150 g serów (gouda, radamer i olęder)

Zielona pizza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: do połowy wody wrzucić opłukane listki natki, zmiksować blenderem. W reszcie ciepłej wody rozpuścić cukier i drożdże.

    Do misy robota wlać wodę pietruszkową, rozczyn, oliwę. Dodać mąkę pszenną i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować dodatki. 3 sery zetrzeć na tarce, mozzarellę pokroić w plastry a następnie poszarpać na kawałeczki.
    Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć z nadmiaru soku.

    Ciasto wyjąć z misy, krótko zagnieść i rozciągnąć na prostokąt. Ułożyć na blasze. Posmarować wierzch czerwonym pesto, ułożyć plastry cukinii, rozsypać sery.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy