Zielona poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka. Do masy dodać olej, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Rozmrożony i dobrze odsączony szpinak zmiksować blenderem i dodać do przygotowanej masy. Wszysko wymieszać i wylać na tortownicę o średnicy 25cm. Piec ok. 40 minut, w temperaturze 180 C.
2.Przygotowanie kremu:
Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody, następnie rozpuścić. Śmietanę ubić, dodać przesiany cukier puder. Na końcu przestudzoną żelatynę.
3.Górną warstwę ciasta zciąć, pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na pół. Układamy ciasto, wykładamy połowę śmietany, następnie drugą wartswę ciasta. Wykładamy pozostałą śmietanę i formujemy tort. Na wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy owocami.
Porady
Tort można dekorować różnymi owocami np. borówki, ciemne winogrona, mandarynki itp.
Komentarze