Zielona sałatka z jajkiem
Składniki:
- 1 sałata zielona
4 jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy stołowej
sól
pieprz
Zielona sałatka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Liście sałaty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, porwać na drobne części, posolić, odstawićna chwilę, by puściła sok.
-
2.
Jaja ugotować na twardo. Wystudzić, obrać.
-
3.
Białka oddzielić od żółtek.
-
4.
Białka pokroić w kostkę.
-
5.
Żółtka utrzeć z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i pokrojone białko, dokładnie wymieszać.
-
6.
Sałatę delikatnie odcisnąć, zalać przygotowanym sosem jajecznym.
Komentarze