Zielona sałatka z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny dodatek do mięs.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 sałata zielona
    4 jajka
    200 ml śmietany 18%
    1 łyżeczka musztardy stołowej
    sól
    pieprz

Zielona sałatka z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, porwać na drobne części, posolić, odstawićna chwilę, by puściła sok.
  • 2. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić, obrać.
  • 3. Białka oddzielić od żółtek.
  • 4. Białka pokroić w kostkę.
  • 5. Żółtka utrzeć z musztardą, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i pokrojone białko, dokładnie wymieszać.
  • 6. Sałatę delikatnie odcisnąć, zalać przygotowanym sosem jajecznym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy