Zielona szarlotka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Podobno zielony to kolor nadziei, więc dlaczego nie mieć go trochę na talerzu? Mojemu tacie zawsze smakował. Dzisiaj byłyby jego imieniny, dlatego go upiekłam.

  • 50 min

Składniki:

  • SPÓD CIASTA:
    - 1 kostka margaryny (najlepiej PALMY)
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki mąki tortowej
    - 3 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    - 30 średniej wielkości jabłek papierówek
    - 2 galaretki agrestowe
    - masło, bułka tarta/kaszka manna

Zielona szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona szarlotka 1. Utrzeć ze sobą składniki, aby powstała jedna konsystencja: margarynę, cukier, mąkę (wcześniej przesianą przez sitko), jajka (w całości) , proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wyłożyć na wysmarowaną masłem i lekko oprószoną kaszką manną lub bułką tartą blachę- równomiernie rozprowadzić.
  • Zielona szarlotka- krok 2 2. Zetrzeć na dużych oczkach oczyszczone i obrane jabłka, które następnie wyciskamy z puszczonego soku i kładziemy na blachę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
  • Zielona szarlotka- po upieczeniu 3. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy galaretkę- wg instrukcji z opakowania. Kiedy odparuje wstawiamy do lodówki, aby szybciej zgęstniała. Na ostygnięte ciasto wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki.

Porady

Margarynę i jajka wyłożyć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby się ociepliły. Jabłek można dodać wedle upodobania. Można je też pokroić w talarki.

Komentarze

Podobne przepisy