Zieleń to kolor wiosny - a ta zapiekanka jest idealna na ciepłe, wiosenne dni.
60 min
Składniki:
mrożony szpinak
mała główka kalafiora
kilka plasterków boczku
makaron (dowolny kształt)
puszka czerwonej fasoli
trzy ząbki czosnku
łyżka masła
małe opakowanie śmietany 12%
garść ztartego sera żółtego
sól, pieprz do smaku
Zielona zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dusić piętnaście minut na wolnym ogniu, aż odparuje większość wody. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu, gotować przez dziesięć minut, odsączyć. Plasterki boczku pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupko.
2.Makaron wymieszać ze szpinakiem, odsączoną fasolą i różyczkami kalafiora, posypać chrupiącym boczkiem. Śmietanę połączyć z serem żółtym, wylać na masę makaronową, lekko przemieszać. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Porady
Najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie zielonej sałatki.
Komentarze