Zielona zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zieleń to kolor wiosny - a ta zapiekanka jest idealna na ciepłe, wiosenne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • mrożony szpinak
    mała główka kalafiora
    kilka plasterków boczku
    makaron (dowolny kształt)
    puszka czerwonej fasoli
    trzy ząbki czosnku
    łyżka masła
    małe opakowanie śmietany 12%
    garść ztartego sera żółtego
    sól, pieprz do smaku

Zielona zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dusić piętnaście minut na wolnym ogniu, aż odparuje większość wody. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem łyżki soli i łyżki octu, gotować przez dziesięć minut, odsączyć. Plasterki boczku pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupko.
  • 2. Makaron wymieszać ze szpinakiem, odsączoną fasolą i różyczkami kalafiora, posypać chrupiącym boczkiem. Śmietanę połączyć z serem żółtym, wylać na masę makaronową, lekko przemieszać. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie zielonej sałatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy