Zielone kotleciki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kotleciki są moim pomysłem. To bardzo lekkie i smaczne danie. Polecam je dla jaroszy i miłośników warzyw.

Składniki:

  • ● kalafior
    ● 20 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● łyżka sosu sojowego
    ● sól
    ● pieprz
    ● zioła prowansalskie
    ● ząbek czosnku
    ● łyżka masła
    ● olej do smażenia

Zielone kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrożony i osączony szpinak. Studzimy.
  • 2. Kalafiora rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy szpinak, wbijamy jajko i wsypujemy tyle bułki tartej, aż powstanie lepka masa – taka,
    jak na kotlety. Doprawiamy sosem sojowym i przyprawami do smaku.
  • 3. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na gorącym oleju na patelni. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy