Naleśniki są jedną z moich ulubionych potraw, jadłam je już chyba na milion sposobów, żeby mi się nie znudziły zaczęłam eksperymentować z ich kolorem.
40 min
Składniki:
2 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl.mleka
1 szkl.wody
300g szpinaku (u mnie były to liście zerwane wprost z ogrodu, następnie lekko obgotowane i zblendowane. Mrożonego szpinaku proponuję wrzucić zdecydowanie mniej, najlepiej stopniowo go dorzucać i obserwować kolor jaki uzyskuje ciasto)
Farsz
300g sera białego
Jogurt
Bazylia, ewentualnie czosnek
Zielone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, jajka, wody i mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, na koniec dodaj szpinak. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj nieco mleka.
2.Przygotowane ciasto posól i przypraw pieprzem oraz ziołami typu bazylia, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Z ciasta usmaż naleśniki.
3.Ser rozdrobnij widelcem, dodaj tyle jogurtu, by powstała smarowna masa (jego ilość zależy głównie od rodzaju posiadanego sera, czy jest on bardziej czy mniej suchy). Przypraw bazylią, solą i pieprzem (możesz wzbogacić go także czosnkiem czy to naturalnym czy sproszkowanym.
4.Każdy naleśnik smaruj masą, podawaj z odrobiną jogurtu.
Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze