Zielone naleśniki

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szaro-buro za oknem a na moim talerzu zielono:) Dla miłośników szpinaku i nie tylko.Smakuja z przeróżnym farszem :) ja jadłam z białym serem na słono :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - woda gazowana: 0.25 szklanki
    - szpinak porcjowany (w krążkach): 8 sztuk
    - maizena: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta

Zielone naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić. Dodać gałkę i dokładnie wymieszać.
  • 2. W osobnej misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe. Dla osób nie będących na diecie Dukana zamiast maizeny-zwykła mąka :)
  • 3. Do szpinaku dodać 2 wazówki masy i zmiksować blenderem, do uzyskania ładnej zielonej masy. Dodać pozostałe ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać.
  • 4. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (ja przed usmażeniem pierwszego naleśnika, przetarałam patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym delikatnie oliwą z oliwek. Podobnie postępowałam po każdym 3cim naleśniku, ale to ze względu na to, że moja patelnia należy do tych "wysłużonych";)). Przewracać dopiero, gdy masa się porządnie zetnie i brzegi zarumienią się.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy