Zielone orkiszowe bułki z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszne bułki z dodatkiem sproszkowanego jarmużu. Pełne witamin, wspaniale komponują się z pastami z papryki, czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Świetne na burgery.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 350 g
    mąka orkiszowa pełnoziarnista - 100 g
    jarmuż sproszkowany - 25 g
    woda lenia - 300 ml
    sól
    drożdże - 1 opakowanie
    miód - 1 łyżeczka
    kminek - 2 łyżeczki
    jajo + łyżka mleka

Zielone orkiszowe bułki z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki i sproszkowany jarmuż wsypujemy do miski, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, wsypujemy kminek, sól i miód. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 8 czarist i z każdej formujemy okrągłe bułeczki podsypując mąką. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozbijamy jajko, wlewamy mleko i mieszamy. Pędzelkiem smarujemy każdą bułeczkę, posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 minut. Ja na ostatnie 10 minut zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy