Zielone placki bez tłuszczu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Placki nie zawsze ociekają tłuszczem i są bardzo słodkie. Wystarczy chwilę pokombinowac, a dzięki pieczeniu w piekarniku otrzymujemy zdrowy i szybki obiad.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:


  • 1/2kg brokułów
    1/2kg ziemniaków
    1/2 pęczka koperku
    2 jajka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól

    Sos:
    jogurt naturalny
    2 małe ogórki
    czosnek
    pieprz ziołowy
    szczypta soli
    koperek

Zielone placki bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły i ziemniaki pokrojone w plastry gotujemy na parze (20min). Ugotowane warzywa ugniatamy ugniataczką do ziemniaków - tak żeby nie zrobić z nich całkowitej miazgi - niech pozostaną warzywa w kawałkach. Do tego wrzucamy jajka, koperek, oliwę i solimy do smaku. Łyżką na papier do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy na 150-170* przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy