Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne.Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące.Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki,dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    1 średnia cebula
    2 jajka
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki mąki pszennej
    pół pęczka natki pietruszki
    pół pęczka koperku
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków,następnie osączamy z nadmiaru wody.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Natkę i koperek płuczemy,dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
  • 3. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka,dodajemy mąkę,cebule i zieleninę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie dokładnie mieszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy