Placki z młodych ziemniaków są pyszne i delikatne.Moja rodzina uwielbia takie cieniutkie chrupiące.Postanowiłam je trochę urozmaicić i dodałam koperek i natkę pietruszki,dzięki temu wyszły bardzo aromatyczne.
60 min
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 średnia cebula
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki pszennej
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,płuczemy i ścieramy na tarce do ziemniaków,następnie osączamy z nadmiaru wody.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.Natkę i koperek płuczemy,dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
3.Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka,dodajemy mąkę,cebule i zieleninę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,następnie dokładnie mieszamy.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Komentarze