Zielone polędwiczki

0 (0 ocen)

to danie przygotowałam kiedyś na konkurs

Składniki:

  • * 1 wieprzowa polędwiczka
    * 1 cebula
    * 6 pieczarek
    * 2 łyżeczki sosu sojowego Tao Tao
    * ziołowe ziarenka smaku

    * 2 łyżki mąki
    * 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
    * 1 jajko
    * natka pietruszki
    * oliwa do smażenia

Zielone polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z polędwiczki zdejmujemy błonkę, myjemy i kroimy na kawałki grubości 3-4 cm.
    Skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na 5 minut.
  • 2. Oczyszczone pieczarki kroimy na 4 części i podsmażamy, cebule kroimy w piórka i też smażymy.
  • 3. Polędwiczki dokładnie obtaczamy w ziarenkach smaku, odstawiamy na 5 minut, po czym obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na zloty kolor. W środku powinna być soczysta.
  • 4. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 5. W małym garnuszku gotujemy osoloną wodę, delikatnie wybijamy jajko i gotujemy do ścięcia białka, żółtko powinno być płynne.
  • 6. Na gotowy makaron wykładamy pozostałe składniki i lekko skrapiamy oliwą z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy