Zielone śledzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni stawiam dopiero pierwsze kroki, ale szybko się uczę. Korzystam z porad bardzosympatycznej mamy mojej ukochanej narzeczonej.

Składniki:

  • ● 1 kg zielonych śledzi
    ● 1 szklanka wody
    ● 1/2 szklanki octu
    ● 1/2 szklanki oleju
    ● 1 łyżka soli
    ● 3 łyżki cukru
    ● 3 łyżeczki keczupu
    ● cebula
    ● 2 liście laurowe
    ● ziele angielskie

Zielone śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wkładamy do wrzątku i gotujemy 1-2 minuty.
    Studzimy i kroimy na kawałki. Wkładamy do słoika.
  • 2. Przygotowujemy zalewę: wodę mieszamy z octem,
    wlewamy olej i wsypujemy sól i cukier. Cebulę obieramy,
    przekrawamy na ćwiartki
    i wkładamy do zalewy.
    Na koniec dodajemy keczup
    oraz liście laurowe
    i ziele angielskie. Zagotowujemy
    i studzimy. Zalewamy
    śledzie.

Porady

Śledzie są najlepsze po 2-3 dniach.

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy