Zielone szparagi w szlafroczkach podane z jajkiem na miękko

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące zielone szparagi otulone wędzoną surową szynką i ciastem francuskim wspaniale komponują się z płynnym żółtkiem jajka ugotowanego na miękko.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 zielonych szparagów
    20 plasterków surowej wędzonej szynki wieprzowej
    200 g ciasta francuskiego

    4 jajka ugotowane na miękko
    ser pecorino do posypania
    natka pietruszki do posypania

Zielone szparagi w szlafroczkach podane z jajkiem na miękko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki Każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki, a następnie cienkim paskiem ciasta francuskiego. Szparagi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

    Gorące szparagi podajemy posypane serem pecorino oraz natką pietruszki. Tak przygotowane szparagi wyśmienicie smakują, gdy zanurzymy je w żółtku jajka ugotowanego na miękko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy