Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś zapraszam na pyszną i zdrową rybkę z nieco nietypowo zaserwowanym ryżem. Pychotka!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    · świeży filet z dorsza (ja zawsze wybieram ze skórką) ok. 600-700 g

    · 100 g ryżu naturalnego

    · skórka z 1/2 cytryny

    · główka sałaty

    · 1 duży ogórek kiszony

    · sól

    · pieprz

    · 2 duże papryczki papperoni z serem

    · 2 łyżki zimnego masła

    · garść orzeszków ziemnych

    · parmezan do posypania

    · sok z cytryny

Zielony dorsz czyli ryba w zielonym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. W blenderze blendujemy ugotowany , przestudzony ryż, skórkę z cytryny, sałatę, ogórka kiszonego, pepperoni, masło oraz orzeszki ziemne. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyścielamy połową masy ryżowej. Na ryż wykładamy poporcjowanego dorsza. Rybę przykrywamy pozostałym zielonym ryżem. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 30 minut, termoobieg, temp. 190 stopni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy