1 kg ziemniaków
2-3 cebule
20 dag wędzonego boczku
20 dag wędliny (szynki lub kiełbasy w pętku)
300 ml śmietany 18%
2 jajka
20 dkg żółtego sera
mleko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Ziemniaczana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.Następnie wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy 5 min.Odcedzamy ziemniaki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wędlinę kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni ,cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy.Podsmażoną wędlinę i cebulę wykładamy na ziemniaki.Rozmącamy jajka,dodajemy do niego śmietanę i kilka łyżek mleka.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
-Rozmąconą masę wylewamy równomiernie na ziemniaki.Całość posypujemy startym żółtym serem.Na ser układamy plastry lekko podsmażonego boczku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C i pieczemy 40 min.
Porady
Ziemniaki i wędlinę z cebulą najlepiej przekładać warstwami.
Ziemniaki+wędlina+cebula
Komentarze