Ziemniaczana zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zapiekanka jest pożywnym i smacznym daniem.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2-3 cebule
    20 dag wędzonego boczku
    20 dag wędliny (szynki lub kiełbasy w pętku)
    300 ml śmietany 18%
    2 jajka
    20 dkg żółtego sera
    mleko
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa


Ziemniaczana zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki.Następnie wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy 5 min.Odcedzamy ziemniaki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Wędlinę kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni ,cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy.Podsmażoną wędlinę i cebulę wykładamy na ziemniaki.Rozmącamy jajka,dodajemy do niego śmietanę i kilka łyżek mleka.Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
    -Rozmąconą masę wylewamy równomiernie na ziemniaki.Całość posypujemy startym żółtym serem.Na ser układamy plastry lekko podsmażonego boczku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C i pieczemy 40 min.

Porady

Ziemniaki i wędlinę z cebulą najlepiej przekładać warstwami. Ziemniaki+wędlina+cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy