Ziemniaczane babeczki gajowego

0 (0 ocen)

  • 1 min

Babeczki są o niebo lepsze od tradycyjnej dużej baby, ponieważ zachwycają formą i ... mają więcej przypieczonej skórki :)

  • 1 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    50 g suszonych grzybów
    250 g pieczarek
    3 jaja
    3 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    6 łyżek kwaśnej śmietany
    1 czubata łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżki klarowanego masła
    do smaku świeżo mielony czarny pieprz
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Ziemniaczane babeczki gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki po upieczeniu w silikonowych foremkach 1. Ziemniaki utrzyj na tarce, odstaw, aby puściły wodę. W międzyczasie 2 cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do przestudzenia. Do masy ziemniaczanej dodaj 2 łyżki śmietany, 3 jajka, mąkę i przyprawy (majeranek, rozmaryn, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i łyżeczkę soli), wymieszaj i dodaj mąkę oraz wytrąconą z odstawionej wody skrobię. Suszone grzyby zmiel na mąkę i połowę dodaj do ciasta. Na koniec połącz z podsmażoną cebulką i przełóż do silikonowych foremek. Piecz 45 minut w temp. 190 stopni
  • przygotowanie sosu grzybowego 2. Przygotuj sos grzybowo śmietanowy. Na łyżce masła klarowanego zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do niej ćwiartki pieczarek. Posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia pieczarek. Dodaj pozostałą śmietanę i mąkę grzybową z suszonych grzybów. Duś na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Porady

Pod koniec można babeczki nakryć folią aluminiową, jeśli rumienią się za mocno

Komentarze

Podobne przepisy