Ziemniaczane drapacze

0 (0 ocen)

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu, to robię drapacze

Składniki:

  • ziemniaki -850 dag
    jajka -3 szt
    zioła prowansalskie -1 łyżka
    olej -3 łyżki
    mąka -7 łyżek
    wegeta
    sól i pieprz
    mleko słodkie -3 łyżki
    tłuszcz do smażenia

Ziemniaczane drapacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć do miski przez praskę.
  • Ziemniaczane drapacze 3. Ziemniaki polać olejem, posypać ziołami prowansalskimi, dodać wegetę, sól i pieprz.
  • Ziemniaczane drapacze 4. Na samym końcu dodać jajka i mleko, zagnieść ciasto.
  • Ziemniaczane drapacze 5. Drapacze smażyć ja frytki w głębokim tłuszczu.
  • 6. Łyżeczką nakładać ciasto na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
  • 7. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy