Ziemniaczane kotleciki w płatkach jaglanych

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatne, bezmięsne kotleciki z chrupiącą skórką z płatków jaglanych.Świetne rozwiązanie dla osób szukających odmiany od standardowych, mięsnych dań.Wyśmienicie smakują podane z sosami.

  • 40 min

Składniki:

  • 100g ugotowanej ciecierzycy(może być ze słoika)
    3 duże, ugotowane ziemniaki
    50g ricotty
    mała, ugotowana marchewka
    kilka gałązek posiekanej pietruszki
    łyżka soli
    łyżka pieprzu

    olej kokosowy do smażenia
    płatki jaglane do obtoczenia

Ziemniaczane kotleciki w płatkach jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli nie zostały nam wcześniej ugotowane ziemniaki to obieramy je i gotujemy standardowo w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
    To samo robimy z marchewką.
  • 2. Ziemniaki, odsączoną ciecierzycę, marchewkę i ricottę ucieramy tłuczkiem na gładką masę.
  • 3. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Formujemy duże i okrągłe kotlety(nie rozpłaszczamy ich), następnie obtaczamy w płatkach jaglanych i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • 5. Smażymy aż kotleciki będą złote z każdej strony.

Porady

1. Olej kokosowy można zastąpić rzepakowym. 2. Jeżeli zostały nam ugotowane warzywa z zupy, oprócz marchewki można dodać również cebulę czy korzeń pietruszki. 3.Jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać jajko(w podstawowej wersji mojego przepisu nie jest to konieczne). 4. Polecam podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy