Ziemniaczane lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w plasterki.Czosnek i cebule posiekać i zeszklić na oleju.Dołożyć mięso mielone,pomidory i koncentrat pomidorowy.Doprawić solą i pieprzem,smażyć kilka minut.
2.Kapustę poszatkować.Łyżkę masła stopić na patelni dodać poszatkowana kapuste,pół szklanki posolonej wody i gotować 5 minut,następnie odcedzic i osączyć z wody.
3.Sos:reszte masła stopić dodać mąkę i zasmażyć.Połączyć z mlekiem i bulionem.Dopeawić sola,pieprzem i gałką muszkatołową.Zagotować.
4.Ziemniaki,mięso i kapustę układać warstwami w naczyniu żaroodpornym,każdą warstwe polać sosem.Wierzch posypać startym serem i piec ok.30 min. w temp.200C.
Komentarze