Ziemniaczane lasagne

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo fajne danie trochę pracochłonne ale zadowoli każde podniebienie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane): 1 kilogram
    - czosnek: 2 ząbki
    - mięso mielone: 40 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - pomidory w puszcze: 1 opakowanie
    - kapusta pekińska (lub włoska): 1 kilogram
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - masło: 4 łyżki
    - mąka: 4 łyżki
    - mleko: 1 szklanka
    - bulion: 2 szklanki
    - olej: 1 łyżka
    - Żółty ser: 10 dekagramów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta

Ziemniaczane lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić w plasterki.Czosnek i cebule posiekać i zeszklić na oleju.Dołożyć mięso mielone,pomidory i koncentrat pomidorowy.Doprawić solą i pieprzem,smażyć kilka minut.
  • 2. Kapustę poszatkować.Łyżkę masła stopić na patelni dodać poszatkowana kapuste,pół szklanki posolonej wody i gotować 5 minut,następnie odcedzic i osączyć z wody.
  • 3. Sos:reszte masła stopić dodać mąkę i zasmażyć.Połączyć z mlekiem i bulionem.Dopeawić sola,pieprzem i gałką muszkatołową.Zagotować.
  • 4. Ziemniaki,mięso i kapustę układać warstwami w naczyniu żaroodpornym,każdą warstwe polać sosem.Wierzch posypać startym serem i piec ok.30 min. w temp.200C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy