Smakowite łódeczki ziemniaczane z kremowym nadzieniem otulone aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaczki będą świetnym rozwiązaniem jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.
Ziemniaczane łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół. Każdą połówkę natłuszczamy oliwą, solimy i zawijamy każdą osobno w aluminiową folię. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Po tym czasie ziemniaki studzimy, łyżką wydrążamy miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.Miąższ ziemniaków rozgniatamy w misce, dodajemy śmietanę, masło, cebulkę prażoną, ser żółty i 1/2 pęczka szczypiorku.. Doprawiamy curry , solą i pieprzem. Masę wkładamy do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki układamy na blaszce i zapiekamy 15 minut w 200 C. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze