Ziemniaczane łódeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smakowite łódeczki ziemniaczane z kremowym nadzieniem otulone aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaczki będą świetnym rozwiązaniem jako dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
    pęczek szczypiorku,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    1 łyżka masła,
    6 łyżek żółtego sera,
    2 łyżki prażonej cebulki,
    1/2 łyżeczki curry,
    sól i pieprz,
    oliwa.

Ziemniaczane łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na pół. Każdą połówkę natłuszczamy oliwą, solimy i zawijamy każdą osobno w aluminiową folię. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Po tym czasie ziemniaki studzimy, łyżką wydrążamy miąższ pozostawiając 5 mm ścianki.Miąższ ziemniaków rozgniatamy w misce, dodajemy śmietanę, masło, cebulkę prażoną, ser żółty i 1/2 pęczka szczypiorku.. Doprawiamy curry , solą i pieprzem. Masę wkładamy do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki układamy na blaszce i zapiekamy 15 minut w 200 C. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy