Ziemniaczane Pałeczki

0 (0 ocen)

Słona przekąska, zawsze można zrobić ją z ziemniaków pozostałych z obiadu i zaangażować dzieci do kulania paluszków.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki
    1 jajko
    12 g masła
    sól, kminek, mak, płatki chilli, sezam

Ziemniaczane pałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielimy ugotowane ziemniaki 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodać mąkę, masło i sól, wyrobić dłońmi ciasto.
    Kulać z niego cienkie wałeczki, długości około 10 cm, podsypując ewentualnie mąką. Wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Posypać solą wymieszaną z którymś z dodatków.
  • pieczemy. 2. Piec je na złoty kolor, około 15 minut w temp. 190-200 stopni.

Porady

Niektóre zrobiłam z makiem, inne z chilli, a trzecią partię z kminkiem.

Komentarze

Podobne przepisy