Ziemniaczane paluszki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Super dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnego ziemniaka.

  • 50 min

Składniki:

  • 10 sztuk ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    bułka tarta
    olej do smażenia

Ziemniaczane paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować z dodatkiem soli.
    Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
    Podzielić w naczyniu na 4 części, wyjąć jedną część i zastąpić ją mąką ziemniaczaną.
    Dodać z powrotem odłożone ziemniaki, jajko i doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładko.
  • 2. Z ciasta formować wałeczki, obtoczyć w rozbitym jajku i bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Paluszki idealnie pasują do różnego rodzaju sosów czy surówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy