Ziemniaczane przecieraki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Katarzyna Tomczyk

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka (ilość zależy od gęstości ciasta): 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - kiełbasa: 1 sztuka

Ziemniaczane przecieraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce lub mielemy przez maszynkę. Dodajemy jajko, trochę soli, mieszamy. Dodajemy mąkę – jej ilość zależy od tego, ile wody mają w sobie ziemniaki. Ciasto ma być gęstsze niż na placki ziemniaczane.
  • 2. W garnku gotujemy wodę. Na pokrywkę wykładamy trochę ciasta i łyżką nabieramy niewielkie porcje. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy, aż wypłyną.
  • 3. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę, rumienimy. Odcedzamy przecieraki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy