Ziemniaczane placki z otrębami i ziarnami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Placki ziemniaczane wzbogaciłam kilkoma zdrowymi dodatkami. Wyszły pyszne.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    jajko
    1-2 łyżki mąki pszennej
    mała cebula
    szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
    posiekany koperek
    2 łyżki mieszanki sezamu, siemienia lnianego i orkiszowech otrąb

Ziemniaczane placki z otrębami i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ścieram na tarce o najdrobniejszych oczkach. Cebulę można pokroić w drobną kosteczkę lub też zetrzeć na tarce. Następnie dodaję jajko i mąkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka ( w zależności od gatunku ziemniaków), może zajść potrzeba by dodać odrobinkę więcej mąki.

    Doprawiam sporą szczyptą soli i pierzu oraz koperkiem.

    Na koniec dodaję ziarna i otręby.

    Masę mieszam i łyżką, kładę porcje placuszków, na rozgrzany olej.

    Smażę na rumiano i odsączam na papierowym ręczniku nadmiaru tłuszczu.

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Komentarze

Podobne przepisy