Zostało mi duzo ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu a nie chciałam żeby sie zmarnowały więc tak powstały ziemniaczane serduszka. To zawsze coś nowego ;)
30 min
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki pszennej
2 jajka
kostka margaryny
świeża natka pietruszki lub koperek
odrobina maku
Ziemniaczane serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostygnięte ugotowane ziemniaki setrzeć na tarce na dużych oczkach.
2.Dosypujemy mąkę, dorzucamy margarynę i jajka. Posiekany koperek lub pietruszkę również dorzucamy i wyrabiamy dokładnie ciasto tak aby nie przyklejała się już do rąk.
3.Dzielimy ciasto na małe kuleczki a następnie z kuleczek formujemy serduszka i układamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Posypujemy odrobiną maku każde serduszko.
4.Wstawiamy Do rozgrzanego piekarnika w 180 stopni na godzinę.
Porady
Najlepiej smakują maczane w sosie własnym (ja robiłam czosnkowy)
Komentarze