ziemniaczane serduszka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zostało mi duzo ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu a nie chciałam żeby sie zmarnowały więc tak powstały ziemniaczane serduszka. To zawsze coś nowego ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 kg mąki pszennej
    2 jajka
    kostka margaryny
    świeża natka pietruszki lub koperek
    odrobina maku

Ziemniaczane serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostygnięte ugotowane ziemniaki setrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • 2. Dosypujemy mąkę, dorzucamy margarynę i jajka. Posiekany koperek lub pietruszkę również dorzucamy i wyrabiamy dokładnie ciasto tak aby nie przyklejała się już do rąk.
  • 3. Dzielimy ciasto na małe kuleczki a następnie z kuleczek formujemy serduszka i układamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Posypujemy odrobiną maku każde serduszko.
  • 4. Wstawiamy Do rozgrzanego piekarnika w 180 stopni na godzinę.

Porady

Najlepiej smakują maczane w sosie własnym (ja robiłam czosnkowy)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy