Ziemniaczane trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy w maszynce do mięsa. Marchewki gotujemy ,studzimy obieramy i także mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo postępujemy z burakami.
Do każdej z porcji tj buraków i marchewki dodajemy tyle samo ziemniaków by 3 kule ważyły tyle samo.Następnie rysujemy na cieście krzyż ,jedna porcje wyciągamy, a w lukę po niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Z buraczkami robimy tak samo .Gdyby okazało się ciasto zbyt wilgotne można trochę więcej maki dosypać . Z ziemniakami postępujemy tak samo.
Kształtujemy 3 kule .
Dzielimy na pół każdą z nich. Robimy wałeczki tj przy zwykłych kopytkach. Splatamy po jednym z kolorów wałeczka ciasto w warkocz.
Dociskamy by ciasta się ze sobą skleiły. Tniemy ostrym nożem na romby.
łatwiejszy sposób na pyszne, kolorowe danie to zrobienie klusek śląskich. Kształtujemy wtedy kulki , lekko spłaszczamy i robimy małym palcem dziurkę .
Gotujemy w osolonym wrzątku .
Komentarze