ziemniaczane trójkąciki (Irish potato cakes)

0 (0 ocen)

  • 20 min

ziemniaczki w innej formie, placuszki mogą być spożyte jako dodatek do obiadu, jak i danie główne, polane pikantnym sosem czosnkowym lub np pieczarkowym, do tego na górę np złota cebulka i ulubiona surówka :)

  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych dobrze pogniecionych ziemniaków
    100 gram mąki pszennej
    50 gram miękkiego masła
    sól, biały pieprz do smaku

Ziemniaczane trójkąciki (irish potato cakes) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wymieszać dobrze z masłem, dodać przyprawy, dosypywać stopniowo mąkę zagniatając ciasto. Jeśli ziemniaczki będą mączyste, wtedy ta ilość mąki będzie wystarczająca i ciasto nie będzie się kleić. Ciasto podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia (nie podsypując mąką) z pierwszej części formujemy okrąg o grubości około 1 cm. Dzielimy go na 6-8 trójkątów. Placuszki smażymy na suchej teflonowej patelni na złoto z obu stron. To samo robimy z drugą częścią ciasta.

    Ja te placuszki podałam z pieczonym kurczakiem i sałatką wielowarzywną.

Porady

Odradzam smażenia ich na oleju, gdyż ciasto będzie przypieczone z zewnątrz, a "ciapate" w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy