Ziemniaczano-buraczkowe pierogi

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

z Ricottą

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - mleko gorące: 80 mililitrów
    - ugotowane ziemniaki: 500 gramów
    - buraczki puree Hortex: 300 gramów
    - ser ricotta: 200 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - masło: 100 gramów
    - szałwia świeża: 10 gramów
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka

Ziemniaczano-buraczkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki puree Hortex 1. Przetarte ziemniaki łączymy z serem i puree buraczkowym Hortex, dodajemy jajka i dobrze wyrabiamy, doprawiamy do smaku.
  • 2. Mąkę zaparzamy mlekiem, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto chłodzimy ok. 20 min. Następnie wałkujemy, wycinamy koła i wkładamy farsz ziemniaczano-buraczkowy.
  • 3. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3 min w osolonej wodzie. Masło klarujemy na patelni, a następnie dodajemy liście szałwii. Tak przygotowanym masłem polewamy pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy