Ziemniaczany specjał.

0 (0 ocen)

Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek.

Składniki:

  • Składniki.

    1 kg ziemniaków
    1 pęczek świeżych ziół
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    50g masła
    100 ml śmietana kremówka 36%

    Ciasto.

    30 dag mąki
    15 dag masła
    1 jajo
    1 żółtko
    sól szczypta
    1 łyżeczka sezamu czarnego

Ziemniaczany specjał. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczany specjał 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.
    Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.
    Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .
    Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.
    Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
    Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko.
    Piec 1 h w temp.180stop.
    Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy