Małe urozmaicenie ziemniaków podawanych na codzienny obiad.
30 min
Składniki:
- ziemniaki (w zależności od tego ile ziemniaków na co dzień jecie na obiad, ja gotuję zwykle 5 ziemniaków dla dwóch osób)
- boczek wędzony (400 g)
- mała cebulka
- pół zielonej papryki
- masło
- łyżeczka soli
- szczypta majeranku
Ziemniaczki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki gotujemy aż zmiękną z dodatkiem masła i soli.
w tym czasie boczek kroimy w małą kostkę i smażymy tak aby był chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę smażymy aż cebulka się zeszkli.
Paprykę kroimy w małą kostkę.
Po ugotowaniu ziemniaki "ucieramy" dodając do nich masła tak aby miały jednolitą konsystencję. Dodajemy szczyptę majeranku, usmażony boczek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Mieszamy dokładnie i gotowe.
Porady
Paprykę zieloną można zastąpić czerwoną lub żółtą.
Komentarze