Ziemniaczki inaczej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Małe urozmaicenie ziemniaków podawanych na codzienny obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • - ziemniaki (w zależności od tego ile ziemniaków na co dzień jecie na obiad, ja gotuję zwykle 5 ziemniaków dla dwóch osób)
    - boczek wędzony (400 g)
    - mała cebulka
    - pół zielonej papryki
    - masło
    - łyżeczka soli
    - szczypta majeranku

Ziemniaczki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki gotujemy aż zmiękną z dodatkiem masła i soli.

    w tym czasie boczek kroimy w małą kostkę i smażymy tak aby był chrupiący. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę smażymy aż cebulka się zeszkli.

    Paprykę kroimy w małą kostkę.

    Po ugotowaniu ziemniaki "ucieramy" dodając do nich masła tak aby miały jednolitą konsystencję. Dodajemy szczyptę majeranku, usmażony boczek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.

    Mieszamy dokładnie i gotowe.

Porady

Paprykę zieloną można zastąpić czerwoną lub żółtą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy