Ziemniaczki na ciepło

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przystawka na ciepło

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
    15 dkg szynki
    5 dkg sera żółtego
    1 cebula
    kawałek białej kapusty
    4 łyżki ostrego ketchupu
    olej do smażenia

Ziemniaczki na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Szynkę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować i dodać do cebuli, podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce, środki ziemniaków pokroić i wszystko razem wymieszać z podsmażoną szynką i ketchupem. Połówki ziemniaków napełnić farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pól godziny.

Komentarze

Podobne przepisy