Ziemniaczki zapiekane z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.Jeśli jest taka potrzeba to obieramy
2.Makrelę dokładnie obieramy z ości i skóry.Dodajemy do niej wszystkie przyprawy,jajko starte na tarce,2 łyżki posiekanego koperku,majonez oraz musztardę.Wszystko rozgniatamy widelcem tak,aby powstała jednolita masa.
3.Ziemniaki kroimy na pół.Blachę smarujemy oliwą i układamy na niej ziemniaki.Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy pastę i delikatnie posypujemy słodką papryką.
4.Zapiekamy około 20-25 minut.W trakcie pieczenia można przykryć ziemniaczki,aby się zbyt nie zrumieniły.Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i świeżym koperkiem.
Komentarze