Dziś polecam faszerowane ziemniaki z warzywami, znakomity dodatek do mięsa, zamiast zwykłych gotowanych, nie tylko wyglądają dekoracyjnie, smakują rewelacyjnie.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
• 6 większych ziemniaków
• 1 opakowanie brokuł mrożonych lub świeżych
• 15 dag boczku wędzonego
• Cebula
• Sól
• Pieprz
• 20 dag sera żółtego
• Olej do smażenia
Ziemniaki faszerowane brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Po ugotowaniu obieramy i kroimy na połowę.
W każdej połówce robimy nożem otwór tak żeby powstała nam łódeczka.
Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.Boczek kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli.
4.Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i również dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem.
5.Gdy farsz jest już dobry napełniamy nim łódeczki.
6.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.
7.Ziemniaki zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.
Smacznego.
Komentarze