Ziemniaki faszerowane brokułami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś polecam faszerowane ziemniaki z warzywami, znakomity dodatek do mięsa, zamiast zwykłych gotowanych, nie tylko wyglądają dekoracyjnie, smakują rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 większych ziemniaków
    • 1 opakowanie brokuł mrożonych lub świeżych
    • 15 dag boczku wędzonego
    • Cebula
    • Sól
    • Pieprz
    • 20 dag sera żółtego
    • Olej do smażenia

Ziemniaki faszerowane brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
    Po ugotowaniu obieramy i kroimy na połowę.
    W każdej połówce robimy nożem otwór tak żeby powstała nam łódeczka.
    Łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i solimy.
  • cebula 2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • boczek 3. Boczek kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli.
  • brokuły 4. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i również dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • farsz 5. Gdy farsz jest już dobry napełniamy nim łódeczki.
  • ser 6. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy na wierzch.
  • ziemniaki 7. Ziemniaki zapiekamy 20 minut w 180 ˚ C.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy