ziemniaki GRATIN

0 (0 ocen)

  • 10 min

pyszne ziamniaki podane w inny sposób niż tradycyjnie

  • 10 min

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
    150g sera cheddar lub ementalera
    300 ml śmietanki 18%
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    odrobina masła

Ziemniaki gratin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierami i kroimy na cienkie plastry. Śmietanę mieszamy z płaską łyżeczką soli, pieprzu mielonego i czosnku przeciśniętego przez praskę. Smarujemy naczynie żaroodporne odrobiną masła i układamy pierwszą warstwę ziemniaków potem polewamy śmietaną i posypujemy startym żółtym serem, przekładamy druga warstwą ziemniaków polewamy znowu smietaną i posypujemy serem! Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 25 minut do piekarnika potem zdejmujemy folię i trzymamy jeszcze 20 minut! Gotowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gotowa zapiekanka