ZIEMNIAKI HASSELBACK

0 (0 ocen)

  • 60 min

ziemniaki w innej formie ale bardzo pysznej

  • 60 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
    8 dużych, kształtnych ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki oliwy (bądź 1/2 kostki masła)
    1 gałązka rozmarynu
    sól,pieprz

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik na 200°C.
    Oliwę/ masło wlewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy rozmaryn, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy dokładnie i osuszamy, kroimy bardzo cienkie plasterki nie przecinając ziemniaka do końca. (Można je ułożyć na dużej łyżce, wtedy krojenie pasków jest łatwiejsze, ponieważ łyżka chroni przed przecięciem plasterka do końca.) Obieramy czosnek i kroimy w bardzo cienkie plasterki, które wkładamy między plastrami ziemniaków. Tak przygotowane smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Po pół godzinie wysuwamy blachę, posypujemy ziemniaki solą i pieprzem, smarujemy jeszcze raz resztką oliwy, zmniejszamy temperaturę do 150°C, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są już gotowe i serwujemy. Można je podać z sosem czosnkowym ułożonym obok.

    Znane są również wersje z ziemniakami obranymi, ale moim zdaniem te w mundurkach lepiej się prezentują. Skórka po upieczeniu bardzo łatwo odchodzi od miąższu.

Komentarze

Podobne przepisy